CPO-CoHousing Arnhem

CPO-CoHousing Arnhem

In de Arnhemse wijk Coehoorn komt op de locatie van de voormalige “kleine Eusebius” een woon-werk-gebouw voor de CPO-Cohousing Arnhem.

Dit kloeke gebouw presenteert zich zowel aan het Nieuwe Plein als aan het Coehoornpark met een krachtig beeld. Het complex voegt zich door middel van subtiele inspringingen in de straatwand van het Nieuwe plein waarbij maat, schaal en ritmiek van de glasgevel aansluit bij de meer formelere architectuur van de Arnhemse singels. Achter deze gevel toont zich het groene atrium met daar in, naast een deel van het gemeenschappelijk programma, ook de ontsluitingen naar de woningen. Door middel van een twee verdiepingen hoge semi-openbare doorgang is deze binnentuin verbonden met het Coehoornpark. Alle woningen in het complex zijn tweezijdig georiënteerd; door middel van het groene atrium richting het Nieuwe Plein en middels grote puien en riante buitenruimten richting het park. Er zijn 3 basis types woningen (60-75-90 m2) die horizontaal of verticaal gekoppeld worden waardoor er een range van woningen mogelijk is tussen de 60 en 180 m2. Daarnaast kunnen alle types aan de parkzijde uitgebreid worden met extra woon- dan wel buitenruimte.

Deze keur aan woningtypen en -groottes geven het woonblok aan de parkzijde een dynamisch en informeel beeld dat aansluit bij de Berlijnse sfeer van Coehoorn. De werkruimten en atelierwoningen op de begane grond zorgen voor een levendige overgang tussen binnen en buiten, waarbij het park letterlijk naar binnen komt door de wijkende gevels in de plint. Op de begane grond bevindt zich naast de werkruimten ook een gemeenschappelijk programma met een klusruimte, fietsenberging, en wasserette-bar annex woonkeuken. Het atrium is een vrij programmeerbare ruimte met boven de inrit van de onder het complex gelegen parkeergarage een sculpturaal trap/zit meubel van waaraf presentaties en voorstelling kunnen worden bekeken. Het platform bovenaan deze trap is een co-working space met compacte werk-units.

Opdrachtgever:        Cohousing Arnhem

Architect:                  Hoogte 2 Architecten       www.h2a.studio

Ander nieuws