Architectuurkaarten

Ontdek je eigen stad!

Uncategorized

Architectuurkaarten

Thuis op vakantie? Ontdek je eigen stad met CASA’s Architectuurkaarten! De hele zomer lang zetten we er wekelijks één in het zonnetje.

De eerste in deze reeks: Aernhem Architectuur tot 1800.

Arnhem is veel ouder dan haar nieuwerwetse straatbeeld doet vermoeden. Er is weliswaar weinig architectuur uit vroegere eeuwen bewaard gebleven, maar de zeldzame ‘gave’ gebouwen uit die tijd getuigen van een verleden dat verder teruggaat dan 1800. Deze kaart is gewijd aan ‘antiek’ Arnhem met een inleiding op de vroege ontwikkeling van de stad en architectonische hoogtepunten als het Duivelshuis, St.-Petersgasthuis en Sabelspoort, de Waag, de Walburg en natuurlijk de Eusebiuskerk.

De tweede in deze reeks: Arnhem Architectuur 1800 – 1900.

In de negentiende eeuw maakte Arnhem een ongekende bloei door. De villastad in het groen trok, mede door de aansluiting op het spoorwegnet, veel welgestelden die zich nestelden aan de Singels en landgoederen rondom de stad. Ook de binnenstad onderging een facelift. Bovendien investeerde de gemeente bewust in de verfraaiing van de stad. Deze kaart beschrijft Arnhems ‘Gouden Eeuw’ en zijn (landschap)architectuur van Singels tot Sonsbeekpark en van Koepelkerk tot Koepelgevangenis. 

De derde in deze reeks: Arnhem Architectuur 1900-1945.

Arnhem ontwikkelde zich in het begin van de twintigste eeuw van ‘Haagje van het Oosten’ tot een woon- en werkstad voor alle klassen. De architectuur uit deze periode is ook zeker klasse! Op deze kaart staan voorbeeldige arbeiderswijken als de Mussenberg en Geitenkamp, moderne monumentale gebouwen als de Heidemij en Dudoks Nederlanden van 1845 en last but not least de beeldbepalende Art Nouveau architectuur uit het oeuvre van Arnhems eigen sterarchitect avant la lettre: Willem Diehl. 

De vierde in deze reeks: Arnhem Architectuur 1945-1969.

Arnhem gold na de Tweede Wereldoorlog als één van de zwaarst getroffen steden van Nederland. In de decennia daarop onderging de stad een ware metamorfose. Men vond immers dat de herbouw ‘veeleer vernieuwing zou moeten inhouden dan herstel’. CASA’s Wederopbouwkaart geeft een overzicht van de pareltjes en monumenten in spé van deze optimistische periode.

Alle kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Hijman Ongerijmd en de VVV in Arnhem CS.

Ander nieuws