Onder grote publieke belangstelling lanceerde CASA afgelopen dinsdag het nieuwe jaarthema voor 2020. Onder het motto ‘De Gedeelde Stad’ richt CASA zich dit jaar zich op Arnhems stedelijke en sociale tweedeling: wat verdeelt ons en wat hebben we gemeen? Geografisch onderzoeker en publicist Josse de Voogd, bekend van NOS Nederland Kiest, was uitgenodigd om dit jaarthema in te leiden.

Aanleiding hiervoor was de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen vorig voorjaar die het beeld van Arnhem als dubbelstad leek te bevestigen. Waar in Arnhem Noord GroenLinks de grootste partij werd, daar was in Zuid juist Forum voor Democratie de grote winnaar. Wat verklaart de verschillen tussen Noord en Zuid? Is in Arnhem hetzelfde patroon zichtbaar als in andere Nederlandse binnensteden en buitenwijken of zou hier soms de aloude tegenstelling tussen zand en klei weer opspelen? 

De Voogd doet al jaren onderzoek naar waar wat wordt gestemd en waarom. Arnhem is volgens hem interessant studiemateriaal. Landelijk gezien behoort Arnhem tot de zogenaamde Green Belt, de stedenrij die van Alkmaar naar Nijmegen loopt, waar meer op progressieve partijen wordt gestemd. Dit gaat althans op voor Arnhem Noord, Zuid behoort tot wat De Voogd het ‘middenland’ noemt. Doordat Noord en Zuid fysiek zover uit elkaar liggen ervaar je Arnhem meer als dubbelstad, maar Noord en Zuid bij elkaar opgeteld maken de stad volgens De Voogd juist een ‘geoneutrale’ plek, ‘het midden van alles’.

Lees hier de volledige terugblik in PDF. 

 

 

Foto's: Rachelle Stoffels Fotografie©