Nu te koop!

Arnhem Architectuur 20 x 2000

CASA bestond op zondag 19 november exact 20 jaar. Aanleiding genoeg voor een nieuwe architectuurkaart waarin we terugkijken naar wat er de afgelopen dikke twee decennia zoal gebouwd is in Arnhem. Interesse?! Arnhem Architectuur 20×2000 met daarop 20 bijzondere projecten is nu bij het Colofon en Hijman Ongerijmd te koop voor slechts 2,- euro. 
 
Arnhem stond lange tijd bekend als de stad waar niets van de grond kwam. Torenhoge ambities zorgden voor ‘een diarree aan plannen’ en te weinig focus. Toegegeven, sommige projecten zoals het Rijnboogplan van Manuel de Solà-Morales bleven papieren architectuur, maar ondertussen werden er juist in de crisisjaren na 2008 ook bijzondere gebouwen gerealiseerd. Sterker nog: vanaf 2010 regende het hier in Arnhem architectuurprijzen waaronder de Gulden Feniks in 2015, de Gouden Piramide in 2013 en in 2015 en tot driemaal toe het BNA Gebouw van het Jaar: Groot Klimmendaal (2010), Rozet (2014) en Het Gelders Huis (2018)! 

Van Mecanno’s entreepaviljoen voor het Nederlands Openluchtmuseum (2000) tot de Follies op Buitenplaats Koningsweg (2023) de architectuurkaart Arnhem Architectuur 20×2000 licht twintig bijzondere projecten uit die sinds de eeuwwisseling in Arnhem zijn gerealiseerd. Hieronder bekende hoogtepunten als de Parkzaal Musis, de vernieuwbouw van Museum Arnhem en de OV-terminal van Arnhem Centraal, maar ook minder bekende gebouwen en min of meer vergeten projecten als de Dijkwoningen in Malburgen Oost, De Transformatie en Nieuw Monnikenhuizen. 

Tezamen geven zij een beeld van de (lokale) ontwikkelingen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in de 21ste eeuw tot nu toe.    

Meike Verhagen, directeur van de Eusebius, nam tijdens ons lustrumfeest het eerste exemplaar in ontvangst. Ook interesse? Arnhem Architectuur 20×2000 met daarop 20 bijzondere projecten is nu bij het Colofon en Hijman Ongerijmd te koop voor slechts 2,- euro. Leuk en handzaam voor onder de kerstboom ofzo! 

Arnhem Architectuur 20×2000 is een uitgave van CASA, Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem. Teksten: Ton Schulte, Redactie: CASA, Grafisch Ontwerp: Karina Dimitriu

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem en de sponsors van CASA. 

Datum
zondag 19 november
Locatie
Rozet en Citystore Arnhem in de toren van de Eusebiuskerk