Van verkeer naar verkeren

ARRA#2: de stad als shared space  

Op donderdag 29 februari organiseert architectuurcentrum CASA – in het kader van het jaarthema ARRA, de stad als publiek domein – een meet-up over verkeer versus verkeren met ‘fietsprofessor’ Marco te Brommelstroet. Speciale gast is wethouder Nermina Kundic, die het nieuwe duurzame mobiliteitsplan (in wording) zal toelichten.   

Nu met alle harde en zachte plannen de oplossing van de lokale wooncrisis aan de einder gloort, dient de volgende zich alweer aan in de vorm van de mobiliteitscrisis. Meer woningen betekent immers meer auto’s en verkeersbewegingen. Kan de stad dat aan? Gelukkig heeft de auto – na decennialange dominantie – niet langer het primaat in Arnhem. Sterker nog: het huidige stadsbestuur geeft voetganger, fietser en het OV voorrang op de auto. Deze omkering van de verkeershiërarchie biedt buitengewone kansen voor een herinrichting van onze straten en pleinen zodat deze, naast het faciliteren van verschillende verkeersstromen, ook ruimte biedt aan andere functies. Want met meer bewoners (in steeds kleinere woningen met weinig tot geen eigen buitenruimte) groeit ook de behoefte aan plekken om buitenshuis te verblijven. Tijdens deze meet-up onderzoeken we de kansen voor een radicale metamorfose van de straat zodat deze niet alleen A en B maar ook mensen met elkaar verbindt. Van verkeer naar verkeren; de stad als shared space!

Sprekers  

Hoofdspreker Marco te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij oprichter van The Lab of Thought en voorzitter van het Urban Cycling Institute. Hij schreef samen met Thalia Verkade Het Recht van de Snelste, een uitgave van De Correspondent, waarin de vraag ‘Van wie is de straat?’ centraal staat en zij laten zien dat een heel andere inrichting mogelijk is. Na zijn presentatie maken we de vertaalslag naar Arnhem met wethouder mobiliteit Nermina Kundic, Hans Schreuder, de aanjager van het Kenniscentrum Fiets van de HAN en stedenbouwkundige Annemieke Molster, auteur van het boek Loop!. Met laatstgenoemde gaan we vrijdagmiddag 8 maart op pad: hoe voetgangersvriendelijk is onze stad? Hou onze website casa-arnhem.nl en socials in de gaten om je t.z.t. in te schrijven voor deze wandelworkshop!  

CASA Jaarthema 2024: ‘ARRA’
In 2024 richt CASA zich onder het motto ARRA – ‘Arnhem’ in straattaal – op de publieke ruimte(s) in de stad. Hoe richten we deze in om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden? Ons doel is om te laten zien hoe de publieke ruimte anders zou kunnen functioneren. Dat doen we door middel van een gevarieerd programma, waarin we aan de hand van verschillende thema’s de opgaven in de publieke ruimte in kaart brengen. Door nieuwe perspectieven en (ontwerp)oplossingen te presenteren, bieden we bovendien voorstellen voor verbetering om de stad groener, gezonder en gastvrijer te maken. 

Deze programmareeks wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de sponsoren van CASA. 

Toegankelijkheid: NiCo heeft een helling, maar deze is zeer steil. Mocht u toch graag willen deelnemen aan deze meet-up, mail naar rsvp@casa-arnhem.nl voor overleg.

Datum
donderdag 29 februari
Aanvang
20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Entree
5 euro, leden van de CASA-societeit, studenten en houders van Arnhem Card gratis