CASA organiseerde op dinsdag 17 september in het kader van het jaarthema ARRA een meet-up over kunst in de openbare ruimte met Hans van Houwelingen. Wat is de rol, houdbaarheid en betekenis van deze publieke werken? Hoe kan kunst zowel prikkelen als verbinden?
Fotograaf: Rachelle Stoffels Fotografie
Kunst in de publieke ruimte geeft identiteit aan plekken en genereert collectiviteit en creativiteit. Het Feestaardvarken van Florentijn Hofman, dat van een verlopen stuk stad een hotspot maakte, is hier het lokale schoolvoorbeeld van. Kunst kan echter – zeker in de publieke ruimte – ook het tegenovergestelde tot gevolg hebben, zie het controversiële borstbeeld van generaal Van Heutsz aan de Velperweg. Ook aan de recente restauratie van de Blauwe Golven, Neerlands grootste binnenstedelijke omgevingskunstwerk, ging veel (politieke) discussie vooraf. Tegenstanders zagen de (toen nog) Grauwe Golven liever getransformeerd in groen, voorstanders van behoud wezen op de unieke betekenis van dit werk van Peter Struycken voor de kunst(geschiedenis) en Arnhem. De betekenis – of het gebrek daaraan – en de rol van kunst in de publieke ruimte staan centraal tijdens deze meet-up. Inleider was beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen die naam heeft gemaakt met interventies in de openbare ruimte. Daarna gingen we met de zaal in gesprek. Streetartist Erik Snelder nomineerde voor de petprijs een Arnhemse hot- en notspot.
En onze huisdichter Jesse Laport sloot de avond traditiegetrouw af met een poetische samenvatting van de avond.
Hoofdspreker Hans van Houwelingen
Hans van Houwelingen studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn werk, waarin hij de relatie tussen kunst, cultuur en politiek onderzoekt, manifesteert zich – naast tentoonstellingen, films, lezingen en publicaties – met name in de vorm van interventies in het publieke domein. Bekende werken zijn Blauw Jan (een groep bronzen varanen op een voormalige wildplasplek bij het Leidseplein, de Zuil van Lely in Lelystad en de Update van het Lorentzmonument in Arnhems Sonsbeekpark in het kader van Sonsbeek 2008. In 2021 maakte hij met studenten van ArtEZ de film ‘Tussen Blauwe Golven en Groene Corridor’ dat aan de hand van de Blauwe Golven onze omgang met kunst in de publieke ruimte aan de kaak stelt.
Wandelworkshop: De Stad als Street Gallery (vol)
Graffiti, kunst of vandalisme? Op vrijdagmiddag 27 september organiseren we een wandelworkshop langs murals & tags in de binnenstad met Vincent William. Hij was in de afgelopen jaren actief als street artist, docent urban arts en als cultuurmakelaar van de Arnhemse wijk Malburgen. Sinds maart dit jaar heeft hij er een nieuwe functie bij als de eerste ‘straatcurator’ van Arnhem. Vincent William neemt je mee in zijn wereld en deelt zijn visie op de openbare ruimte.
Wil je erbij zijn? Op dit moment zijn alle plekken vergeven. Aanmelden voor de reservelijst is mogelijk. Mail rsvp@casa-arnhem.nl o.v.v. Reservelijst Street Gallery.
CASA Jaarthema 2024: ‘ARRA’
In 2024 richt CASA zich onder het motto ARRA – ‘Arnhem’ in straattaal – op de publieke ruimte(s) in de stad. Doel is om te laten zien hoe de publieke ruimte anders zou kunnen functioneren. Dat doen we door middel van een gevarieerd programma, waarin we aan de hand van verschillende thema’s de opgaven in de publieke ruimte in kaart brengen. Door nieuwe perspectieven en ontwerpoplossingen te presenteren, bieden we bovendien voorstellen voor verbetering om de stad groener, gezonder en gastvrijer te maken.
Deze programmareeks wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de sponsoren van CASA.