Biobased Bouwen

Bio Bouw met Werkstatt

In het kader van de programmareeks Meer Minder organiseerde CASA op dinsdagavond 19 september een meet-up over Biobased Bouwen als duurzaam alternatief voor de huidige bouwpraktijk architect Niels Groeneveld (Werkstatt) als inleider.

De Arnhemsche Courant schreef een artikel over deze meet-up. Lees het hier

Foto’s: Rachelle Stoffels Fotografie

Architectuur ontsproot aan de natuur, zo wil de mythe. De ‘primitieve hut’ diende tegelijkertijd om ons tegen diezelfde natuur te beschermen. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en moet de natuur tegen ons beschermd worden voordat de aarde totaal is uitgewoond. De huidige bouwpraktijk op betonbasis heeft daar een groot aandeel in. Op dinsdag 19 september organiseerde CASA – in het kader van de programmareeks Meer Minder – een meet-up over biobased bouwen als duurzaam alternatief: minder complexiteit, minder technologie, minder transport, minder afhankelijkheid en bovenal minder negatieve impact. Inleider was architect Niels Groeneveld, partner bij het bureau Werkstattdat als voorloper de weg wijst. Daarna gingen we met enkele gasten en vooral ook de zaal in gesprek: hoe zorgen we voor een nieuwe bouwcultuur en wat zijn de kansen voor de regio Arnhem? Het programma werd afgesloten door Arnhems stadsdichter en onze huisdichter, Jesse Laport. 

Niels Groeneveld 

Niels Groeneveld (1985) studeerde in 2012 cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij behaalde de tweede prijs bij de Nationale Archiprix en werd finalist bij de Internationale Archiprix. In Nederland werkte hij bij Paul de Ruiter Architecten. Naast zijn werk als architect, doceert hij aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en de TU Delft.

Meer Minder

In 2023 onderzoekt CASA onder het motto Meer Minder hoe we van de nood een deugd kunnen maken. Het oplossen van de wooncrisis is door de acute tekorten binnen de bouw nog veel complexer geworden dan het al was. Schaarste leidt echter óók tot alternatieve oplossingen en daarmee tot innovatie van bouwmateriaal en bouwwijze, maar vooral ook tot besef. Schaarste als kans, meer met minder. We moeten naar een nieuwe bouwcultuur en dit is het moment. CASA wil een positief perspectief brengen in deze donkere tijden door juist te laten zien wat wel mogelijk is wanneer we omdenken. Dat doen we aan de hand van inspirerende visies omdat we die nu nodig hebben én concrete voorbeelden die aantonen dat er meer kan met minder. 

Deze programmareeks wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. 


Datum
dinsdag 19 september
Aanvang
20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Entree
€5,00 (pin), studenten en leden van de CASA-sociëteit gratis