In het kader van de programmareeks Meer Minder organiseerde CASA op 20 juni ‘Bouw Licht’. Tijdens deze meet-up onderzochten we hoe we door middel van innovatie van techniek en materialen sneller, slimmer en flexibeler kunnen bouwen met minder materiaal- en energieverbruik.
Fotograaf: Eva Broekema
De bouwkunst geldt – letterlijk en figuurlijk – als het zwaargewicht onder de kunsten. Nu we echter sneller, slimmer en flexibeler willen bouwen, moeten we af van de traditionele baksteen- en betonbouw. Tijdens deze meet-up onderzochten we hoe we door middel van innovatie van techniek en materialen kunnen bouwen met minder materiaal- en energieverbruik. Moeten we de ontwerpopgave niet op een totaal andere manier benaderen? Hoofdsprekers hoogleraar Adriaan Beukers (TU Delft) en designcriticus Ed van Hinte, auteurs van het boek Designing Lightness, gaven antwoord op die vraag en presenteren voorbeelden van binnen en buiten de bouw. Daarna gingen we in gesprek over de vraag hoe we hier in Arnhem invulling aan kunnen geven met Jasper Jobse van het energiezuinige Rode Traphuis, Roos Meerman (Filip Studios), ontwerper van experimentele (bouw)materialen, Khalil Kotaesh(FARO) over mobiele units en Sybren Runhaar van de innovatieve baksteenproducent Vandersanden. De avond werd zoals gebruikelijk in stijl afgesloten door Arnhems stads- en CASA-huisdichter Jesse Laport.
Designing Lightness
In het boek ‘Designing Lightness: structures for saving energy’, in mei 2020 gepubliceerd door nai010 publishers, beschrijven of beter benadrukken de auteurs het belang van lichtgewicht in alles wat we maken en ontwerpen: ‘van snoeppapiertjes tot cruiseschips en van wolkenkrabbers tot auto’s en vliegtuigen’. ‘Lightness’ is een no-brainer omdat het – in tegenstelling tot veel conventionele ‘duurzame’ oplossingen achteraf – op voorhand materiaal en energie bespaart en zo een vliegwiel vormt voor de gewenste transitie naar een duurzamer bestaan. Maar toch blijven we vasthouden aan ‘een leven van technologisch verzadigde, culturele obesitas’. Beukers en Van Hinte tonen – aan de hand van voorbeelden uit verschillende ontwerpdisciplines – in deze uitgebreide update van hun boek Lightness uit 1998 aan dat het anders kan.
Meer Minder
In 2023 onderzoekt CASA onder het motto Meer Minder hoe we van de nood een deugd kunnen maken. Het oplossen van de wooncrisis is door de acute tekorten binnen de bouw nog veel complexer geworden dan het al was. Schaarste leidt echter óók tot alternatieve oplossingen en daarmee tot innovatie van bouwmateriaal en bouwwijze, maar vooral ook tot besef. Schaarste als kans, meer met minder. We moeten naar een nieuwe bouwcultuur en dit is het moment. CASA wil een positief perspectief brengen in deze donkere tijden door juist te laten zien wat wel mogelijk is wanneer we omdenken. Dat doen we aan de hand van inspirerende visies omdat we die nu nodig hebben én concrete voorbeelden die aantonen dat er meer kan met minder.
Deze programmareeks wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.