Wekelijks shot animated shorts!

CITY CINEMA

Aanleiding voor CITY CINEMA is zowel het CASA-jaarthema De Gedeelde Stad als de expositie City Life. Mensen en de Urbane Realiteit. Iedere vrijdag om 12.00 uur trakteerden we je op een animated short! Over drukte, chaos, vervreemding en verveling, maar ook over schoonheid, verlangen en verbinding. Want uiteindelijk is de stad dat wat al zijn bewoners met elkaar delen.

De zesde en tevens laatste in deze reeks is City. Mensen maken de stad in deze ontroerende Koreaanse animatie waarin we een metropool en zijn bevolking naakt zien zonder muren of gebouwen. Een schitterende verbeelding van de gedeelde stad. Want als we wegdenken wat ons fysiek van elkaar scheidt, blijken we toch vooral veel gemeen te hebben.

Deze video is momenteel helaas niet beschikbaar.

Credits: City / dirs. Young-geun Kim & Ye-young Kim / 2010 / KR / 6’

De vijfde in deze reeks is Loop Ring Chop Drink. In deze video zien we een drankzuchtige kleptomaan, een smachtende misantroop, een mislukte zelfmoordenaar en een gokverslaafde heldin; vier getormenteerde stadsbewoners overleven langs elkaar heen in deze verraderlijk vrolijk gekleurde tragikomedie. Tot het internet uitvalt en hun wegen elkaar kruisen.

Deze video is momenteel helaas niet beschikbaar.

Credits: Loop Ring Chop Drink / dir. Nicolas Menard / UK / 2014 / 11’

De vierde in deze reeks is Amok. ‘New Yorkitis’ heette honderd jaar terug het ziektebeeld waar plotseling veel grote stadsbewoners aan leden. Geïsoleerd middenin het dwingende ritme van de stad, niet kunnen meekomen, je niet kunnen aanpassen, de muren komen op je af, kortsluiting in je hoofd.

Deze video is momenteel helaas niet beschikbaar.

Credits: Amok / dir. Claudius Gentinetta / CH / 1997 / 7’

De derde in deze reeks is Balkony. Een zonovergoten drukkende zomerdag in een monotone buitenwijk leidt tot een alternatieve balkonaria. Wat deze collectieve catharsis veroorzaakt, is niet geheel duidelijk, maar ergens wel heel herkenbaar voor ons in deze tijd. Is het gewoon verveling of misschien een schreeuw om verbinding? 

Balcony from METU Animation on Vimeo.

Balcony / dir. David Dell’Edera / HU / 2016 / 6’

De tweede in deze reeks is Tango. Een bijzondere klassieker, deze Poolse Oscarwinnaar uit begin jaren tachtig. Mensen verschijnen op ritmische wijze in dezelfde ruimte in een huis en voeren dagelijkse rituelen uit. Oogt wat gedateerd, maar zeer actueel: tekenend voor hoe we in de stad met steeds meer mensen dicht opeen leven zonder oog voor elkaar te hebben. Let op: sexpliciet!

Tango / dir. Zbigniew Rybczyński / PL / 1980 / 8’

De eerste in deze reeks: Ghost Cell. Het idee van de stad als een organisme is een bekende metafoor, maar zo heb je het nog nooit gezien. Deze duistere animatie toont Parijs als een lichaam met bloedbanen en cellen. Post-apocalyptisch en poëtisch tegelijkertijd. Een schitterende spookstad vol mensen verbonden met elkaar door spinrag. 

Ghost Cell / dir. Antoine Delacharlery / FR / 2015 / 6’

Datum
vrijdag 19 juni
Aanvang
12.00