Nu online

CODE ROOD

Na regen komt zonneschijn! Onze stad wordt door klimaatverandering niet alleen natter, maar ook steeds heter. Anders dan water, waar wij Nederlanders vaak wel raad mee weten, vormt hitte een veelkoppig monster dat zich nog minder makkelijk laat temmen. Dat is wel nodig want bij extreme temperaturen verandert de stad in een pizzaoven met alle ernstige gevolgen van dien. Tijdens de online talkshow Code Rood praten we met Sanda Lenzholzer (Wageningen UR) en Madeleen Helmer (Klimaatverbond), twee pioniers op het gebied van hitteproblematiek, over de ruimtelijke en sociale aspecten van hitte én de (ontwerp)oplossingen hiervoor: hoe houden we Arnhem leefbaar onder die magistraal, stralende zon?

Bekijk Code Rood in de video hieronder. Wil je een specifieke spreker zien? Klik dan op de naam van de spreker onder deze video.

Sanda Lenzholzer: Van Code Rood naar Code Cool

Landschapsarchitect en stedenbouwkundige Sanda Lenzholzer van de Wageningen Universiteit, licht tijdens Code Rood toe wat hittestress is en waarom stedelijke gebieden daar zo gevoelig voor zijn. Lenzholzer promoveerde op het stadsklimaat en hoe je dat met het ontwerp van steden kunt verbeteren. Binnen haar huidige onderzoek integreert ze stedelijke klimaatwetenschap met stedelijke planning en ontwerppraktijk en richt ze zich – inmiddels als hoogleraar – op het overbruggen van de ‘implementatiekloof’ in stedelijke klimaatadaptatie. In haar presentatie Van Code Rood naar Code Cool ontmaskert ze enkele mythen rond mogelijke maatregelen om hittestress te voorkomen.

Madeleen Helmer: Warmteschappen

Madeleen Helmer is sinds 1987 een gedreven generalist en creatieve pionier op klimaatgebied. Zij was achtereenvolgens oprichter, hoofd en director policy and communication van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis/Rode Halve Maan. Sinds 2015 is zij werkzaam bij het Klimaatverbond Nederland, een organisatie die verschillende overheden verenigt. Helmer laat in haar presentatie zien dat de oversterfte tijdens een hittegolf, net als bij Covid, duidelijk waarneembaar is en roept op tot het oprichten van Warmteschappen om het grootste klimaatprobleem effectief te lijf te gaan.

Code Blauw, Rood & Groen

Code Rood: De Stad als Pizzaoven is de tweede in een serie programma’s waarmee het Arnhems architectuurcentrum CASA en het platform Arnhem Klimaatbestendig willen inspireren, informeren en vooral ook activeren om Arnhem meer weerbaar te maken voor de gevolgen van klimaatverandering. Daarvoor moet de stad op de schop! Reden genoeg voor CASA en Arnhem Klimaatbestendig dus om samen op te trekken. Tijdens Code Blauw – De Stad als Sponspresenteerden Arnhemse ruimtelijk ontwerpers actuele, inspirerende voorbeelden van innovatieve groene waterhuishouding. Code Groen – De Stad als Biotoop, dat in juli online zal gaan, agendeert de vraag hoe de biodiversiteit in de stad te stimuleren?

Week van de Hitte

Hittestress aanpakken, dat doe je samen! De Provincie Gelderland organiseert samen met verschillende partners de Week van de Hitte. Van 14 tot en met 17 juni kan je inspirerende, interactieve sessies volgen. Voor een overzicht van de verschillende evenementen en sessies binnen het programma zie www.gelderland.nl/Week-van-de-Hitte.

VideoMijn Event Online
Foto: Rachelle Stoffels Fotografie

Datum
dinsdag 15 juni
Aanvang
20:00