ARRA #3: De Stad als Oase

ARRA #3: De Stad als Oase


Daags na het 125-jarig jubileum van Sonsbeek keken we in het kader van het CASA-jaarthema ARRA naar de toekomst van de Arnhemse Parken, Sonsbeek in het bijzonder. Inleider was Shahaf Strickmann van Strootman Landschapsarchitecten die recent een visie voor Arnhems monumentale groen maakten. Daarna gingen we met diverse gasten en de zaal in gesprek over een duurzame balans tussen natuur en cultuur, rust en recreatie. 

Was je er niet bij? Bekijk de foto’s hieronder en lees het verslag van De Arnhemsche Courant: https://arnhemschecourant.nl/sonsbeek-gezond-en-leefbaar-houden-in-tijden-van-klimaatverandering/

Arnhem is volgens de Atlas van Nederlandse Gemeenten met afstand de aantrekkelijkste stad in Nederland op het gebied van groen en blauw. Deze eerste plaats danken we aan de vele parken, maar deze gaan zo langzamerhand aan hun eigen succes ten onder. Met name Sonsbeek heeft onder zijn populariteit te lijden. Daarnaast bedreigt klimaatverandering het park. Hoe zorgen we ervoor dat de ‘achtertuin van Arnhem’, die van grote cultuurhistorische waarde is én de habitat vormt voor veel van de ‘andere Arnhemmers’, toekomstbestendig wordt? Zijn de monumentale parken toe aan een nieuwe laag of moeten we ze niet gewoon met rust laten? 

Fotograaf: Rachelle Stoffels

Inleider was landschapsarchitect Shahaf Strickmann van Strootman Landschapsarchitecten, die recent in opdracht van de gemeente Arnhem een visie en ontwikkelplan voor de parken Sonsbeek, Zypendaal en Gulden Bodem maakten. Daarna gingen we in gesprek met Sanne Blok (Groen Arnhem), Kees Bouwhof (Buitenplaats Sonsbeek), Margreet van Gastel (Vrienden van Sonsbeek) Simon Klingen (Klingen Bomen) en Renée Koning (Gelders Genootschap)

Barbara Esseboom, onderzoeker naar het slavernijverleden van Arnhem en zijn parken, nomineerde twee nieuwe plekken voor de Petprijs, die CASA aan het eind van dit jaar uitreikt voor de beste en slechtste publieke ruimte in Arnhem. Zij droeg de Honigkamp in Presikhaaf en Park Zypendaal respectievelijk voor als negatieve en positieve Petplek.  

De avond werd afgesloten met poëzie ter plaatse van Jesse Laport.

CASA Jaarthema 2024: ‘ARRA’
In 2024 richt CASA zich onder het motto ARRA – ‘Arnhem’ in straattaal – op de publieke ruimte(s) in de stad. Hoe richten we deze in om de uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden? Ons doel is om te laten zien hoe de publieke ruimte anders zou kunnen functioneren. Dat doen we door middel van een gevarieerd programma, waarin we aan de hand van verschillende thema’s de opgaven in de publieke ruimte in kaart brengen. Door nieuwe perspectieven en (ontwerp)oplossingen te presenteren, bieden we bovendien voorstellen voor verbetering om de stad groener, gezonder en gastvrijer te maken. 

Deze programmareeks wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de sponsoren van CASA. 

Datum
dinsdag 16 april
Aanvang
20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Entree
5 euro, leden van de CASA-societeit, studenten en houders van de Gelrepas gratis