Op dinsdag 28 februari gaf architect-stedenbouwkundige en onderzoeker Violette Schönberger op uitnodiging van Architectuurcentrum CASA een inleiding op de vraag hoe we op een intelligente manier de stad door middel van flexibel wonen verder kunnen verdichten om zo het woningtekort op te vangen.
Was je er niet bij? De Arnhemsche Courant schreef een artikel over de avond. Lees het hier.
Nooit je oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt. Nu nieuwbouw steeds onbetaalbaarder wordt, is het de hoogste tijd om opnieuw kritisch naar de bestaande bebouwing te kijken. Wat als we de huidige voorraad vastgoed zouden her- en opwaarderen? Bieden strategieën als herindelen en optoppen kansen om het woningtekort op te vangen? Hoe kunnen we op een intelligente manier verder verdichten? Kunnen we zodoende tot creatieve combinaties komen en zo de stad meer divers en beter programmeren?
Als inleider nodigden we architect-stedenbouwkundige en onderzoeker Violette Schönberger uit. Zij deed ontwerpend onderzoek naar Flexibel Wonen in opdracht van het Atelier Rijksbouwmeester, waarin ook het Arnhemse Merwedeterrein en de wijk Presikhaaf III als casus dienden. We vroegen Schönberger waar zij mogelijkheden ziet om creatief voort te bouwen op de bestaande stad. Vervolgens gingen we in gesprek met architecten, ambtenaren en stedenbouwkundigen. Hoe staat het met het herstructureren en de transformatie van bestaand vastgoed in onze stad? Wat heeft dat de stad eigenlijk opgeleverd en wat kunnen we daarvan leren met het oog op de toekomst?
Foto’s: Rachelle Stoffels Fotografie
Inleider Violette Schönberger
Violette Schönberger was architect en stedenbouwkundige. Ze werkte als projectleider voor verschillende architectenbureaus in Nederland en als stedenbouwkundige voor de gemeente Rotterdam. In 2022 richtte zij samen met Tim Peeters FALSEWORK op: een ontwerpbureau met een brede en onderzoekende blik op architectuur en stedenbouw. Schönberger geeft les aan de KULeuven en aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Ze publiceert columns over architectuur en stedenbouw op www.fromscratch.work en op Architectenweb.nl. In 2019 won ze de Geert Bekaertprijs voor Architectuurkritiek.
Meer Minder
In 2023 onderzoekt CASA onder het motto Meer Minder hoe we van de nood een deugd kunnen maken. Het oplossen van de wooncrisis is nu door de acute tekorten binnen de bouw nog veel complexer geworden dan het al was. Schaarste leidt óók tot alternatieve oplossingen en daarmee tot innovatie van bouwmateriaal en bouwwijze, maar vooral ook tot besef. Schaarste als kans, meer met minder. We moeten naar een nieuwe bouwcultuur en dit is het moment. CASA wil een positief perspectief brengen in deze donkere tijden door juist te laten zien wat wel mogelijk is wanneer we omdenken. Dat doen we aan de hand van inspirerende visies omdat we die nu nodig hebben én concrete voorbeelden die aantonen dat er meer kan met minder.
Deze programmareeks wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.