‘Niet de wereld bepaalt wie we zijn,

maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld’.

‘De kunst van richting te veranderen’

Donderdag 4 juni jl. gaf Rijksbouwmeester Floris Alkemade een inspirerende lezing bij CASA. Onlangs verscheen zijn essay De Toekomst van Nederland, waarin hij de gigantische opgaven van onze tijd beschrijft en pleit voor verandering en verbeeldingskracht. De huidige crisis maakt ‘de kunst van richting te veranderen’ zo mogelijk nog noodzakelijker! Tijdens zijn lezing ging Alkemade niet alleen in op de uitdagingen en de unieke positie van ons land wereldwijd, maar ook op de lokale impact en de rol van de (ruimtelijk) ontwerper.  

Bekijk de livestream hieronder terug. Wil je de intro overslaan? Alkemade’s lezing begint op 2:59 of klik hier.

Hoofdspreker Floris Alkemade
Architect en stedelijk ontwerper Floris Alkemade (1961) was na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU Delft achttien jaar lang verbonden aan diens befaamde bureau OMA (Office for Metropolitan Architecture), vanaf 2001 als partner. In 2008 richtte hij zijn eigen architectenbureau FAA op met vestigingen in Brussel, Parijs en St-Oedenrode. Sinds september 2015 is Alkemade Rijksbouwmeester, die de regering adviseert op het gebied van architectuur, stedenbouw, infrastructuur, monumenten en beeldende kunst. In die functie initieerde hij ontwerpprijsvragen over maatschappelijke vraagstukken zoals vluchtelingenhuisvesting (A Home Away From Home). Recent ontwikkelde hij met zijn collega’s van het College voor Rijksadviseurs Panorama Nederland, een integrale ruimtelijke toekomstvisie.   

De Toekomst van Nederland
Het essay, dat 18 april verscheen, ligt in het verlengde hiervan; Alkemade schetst vanuit een rijke (cultuur)historische context een inspirerend visie op de toekomst. Het is voortgekomen uit gesprekken die hij als Rijksbouwmeester de afgelopen jaren voerde met zeer uiteenlopende groepen mensen. We leven volgens Alkemade in een revolutionaire tijd, waarin alle maatschappelijke lagen oprecht op zoek zijn naar verandering. Hij geeft ‘een beeld van de toekomst van Nederland waarbij zich niet alleen dreigende veranderingen aankondigen, maar ook een collectieve bewustwording van een grotere verantwoordelijkheid en de opkomst van een ander waardebesef’. We moeten ons afvragen wie we willen zijn want ‘niet de wereld bepaalt wie we zijn, maar omgekeerd, met onze verhalen vormen we de wereld’.  

Dit CASA-college was onderdeel van het partnerprogramma van ‘Hart van de Stad’, geproduceerd in samenwerking met Mijn-Event.Online en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Ondernemersfonds Arnhem. 

Datum
donderdag 4 juni
Aanvang
20.00
Social media
Bekijk op Facebook