Is Assen ons voorland?

Heilig Hart

Wonen versus winkelen. Op dinsdag 18 oktober organiseerde CASA in het kader van de reeks Heilige Huisjes een programma over de Arnhemse binnenstad met Tess Broekmans (Urhahn).

De decennia dat Arnhem een winkelstad van allure was, liggen inmiddels achter ons. Het vertrek van de Bijenkorf maakte dat duidelijk, nu dreigen ook andere ketens de stad vaarwel te zeggen. Het is een landelijke trend: historische centra krijgen het steeds moeilijker door webwinkels – die dankzij de coronacrisis helemaal een hoge vlucht hebben genomen – en de concurrentie van de shopping – en leisure centra aan de stadsrand met een betere bereikbaarheid, meer ruimte en goedkope(re) grond. Zie Duiven. Deze ontwikkelingen vragen om een radicaal andere benadering van de programmering en inrichting van de binnenstad. Liggen hier niet volop kansen om een antwoord te bieden op de huidige woonopgave? Inleider op deze discussie was Tess Broekmans van bureau Urhahn voor Stedenbouw en Strategie.

De Arnhemsche Courant schreef een artikel over de avond. Lees het hier.

Inleider Tess Broekmans
Tess Broekmans studeerde stedenbouw aan de TU Delft. Sinds 2000 werkt ze bij Urhahn en in 2007 nam ze samen met Sjoerd Feenstra het bureau over van oprichter Gert Urhahn. Broekmans is specialist op het gebied van binnenstedelijke ontwikkeling en ontwikkelt concepten voor gebouwen en gebieden. Zij werkt graag aan omvattende en complexe stedelijke projecten, zoals transformatie- en centrumgebieden. Dit doet ze vaak samen met bewoners en ondernemers vanuit de ervaring dat gebruikers de kenners van een gebied zijn. De afgelopen jaren werkte zij aan verschillende binnenstadvisies, onder meer voor Assen, waar een flinke afname van de winkels is voorspeld. Ook werkte zij tot 2013 aan de transformatie van de zuidelijke binnenstad. Broekmans combineert haar stedenbouwkundige werk onder meer met gastdocentschappen aan de Academie voor Bouwkunst Amsterdam en de universiteit van Lund in Zweden.

Heilige Huisjes 
Onder het motto Heilige Huisjes gaat CASA in 2022 op zoek naar (onorthodoxe) oplossingen voor de huidige woonopgave. Er moeten keuzes gemaakt worden, dus wat is er dan nog heilig?  
Deze programmareeks wordt mede mogelijk door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. 

Foto’s: Rachelle Stoffels Fotografie


Datum
dinsdag 18 oktober