Op dinsdag 27 september organiseerde CASA in het kader van de reeks Heilige Huisjes een programma over mobiliteit versus verdichting in Arnhem met als inleider stedenbouwkundige Marco Broekman (BURA urbanism).
Ruim baan voor het autoverkeer! Dat was het credo in naoorlogse decennia toen de stad werd herbouwd en uitgebreid. Lange tijd was deze Heilige Koe letterlijk en figuurlijk het symbool van voorspoed en vooruitgang, maar inmiddels is de auto steeds meer een obstakel voor stedelijke ontwikkeling en trekt een zware tol op de openbare ruimte en leefbaarheid van de stad. Steeds meer steden verkiezen andere vormen van verplaatsen. Mobiliteit is een tool en niet het doel. Arnhem hobbelt daar achteraan, maar willen we de stad verdichten dan moeten we nadenken over alternatieve en meer duurzame vormen van vervoer. Daarover gingen we op 27 september met elkaar in gesprek. Stedenbouwkundige Marco Broekman geeft als vliegwiel voor de discussie een inleiding over de Utrechtse nieuwbouwwijk Merwede, Nederlands eerste autovrije stadswijk! Andere gasten waren Nermina Kundic, Arnhems nieuwe wethouder voor mobiliteit, Marian van Hooij, regisseur Platform Binnenstad Arnhem en stedenbouwkundige Annemieke Molster, auteur van het boek Loop! Tien Ontwerpprincipes voor een loopvriendelijke omgeving.
De Arnhemsche Courant schreef een artikel over de avond. Lees het hier.
Inleider Marco Broekman
Marco Broekman (1973) is architect, stedenbouwkundige en eigenaar van BURA urbanism, een internationaal opererend bureau voor stedenbouw, onderzoek en (landschaps)architectuur. Hij heeft meer dan twintig jaar ervaring met projecten op het gebied van stedenbouw, ontwerpend onderzoek, infrastructuur en landschap in binnen- en buitenland. Hij startte in 2014 zijn eigen bureau “marco.broekman”, dat in 2020 is gewijzigd in BURA urbanism. BURA wil door middel van gerichte stedenbouwkundige strategieën en innovatief onderzoek oplossingen bieden voor een gezonde en duurzame ontwikkeling van stad en land. Daarnaast is Broekman momenteel onder meer gastdocent aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en ASRE. Ook was hij lid van het kwaliteitsteam Zuidelijke Binnenstad Arnhem.
Heilige Huisjes
Onder het motto Heilige Huisjes gaat CASA in 2022 op zoek naar (onorthodoxe) oplossingen voor de huidige woonopgave. Er moeten keuzes gemaakt worden, dus wat is er dan nog heilig?
Deze programmareeks wordt mede mogelijk door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.
Foto’s: Rachelle Stoffels Fotografie