MICRO WONEN met Jeroen Junte

MICRO WONEN met Jeroen Junte

Kwantiteit én kwaliteit! Op dinsdag 31 oktober organiseerde architectuurcentrum CASA in de Nieuwe Coehoorn de meet-up Micro Wonen. Tijdens deze avond onderzochten we aan de hand van recente voorbeelden van microwoningen of (meer) woonkwaliteit op minder vierkante meter mogelijk is. Inleider op de discussie was designcriticus Jeroen Junte.  

Foto’s: Rachelle Stoffels Fotografie

 ‘Die Wohnung für das Existenzminimum’ werd zo’n honderd jaar terug door de Modernisten geïntroduceerd als de oplossing voor de woningopgave toen. Nu we met steeds meer mensen op steeds minder ruimte moeten wonen, doet de microwoning opnieuw zijn intrede.  Appartementen van minder dan vijftig vierkante meter – niet te verwarren met Tiny Houses – spelen in op de enorme vraag van met name alleenstaande starters die een betaalbare eigen woonruimte willen in de stad. Deze trend wordt kritisch bekeken. Zijn microwoningen een wenselijke ontwikkeling voor de stad als geheel op de lange en korte termijn? Voldoen ze wel aan het ‘Existenzminimum’ volgens huidige standaarden? Tegelijkertijd is het wel een interessante ontwerpopgave: hoe geef je vorm aan woonkwaliteit op <50m2? Als inleider op de discussie gaf designcriticus Jeroen Junte een overzicht van puike en minder geslaagde recente voorbeelden. Daarna gingen wij in gesprek met onder meer architect Jeroen Helder (JCR) over de follies op Buitenplaats Koningsweg en met strategisch woonadviseur Joep Peters (gemeente Arnhem) over de nieuwe woonvisie van Arnhem. Gaan we kleiner wonen in Arnhem? De avond werd traditiegetrouw in stijl afgesloten door Arnhems stads- en CASA-huisdichter Jesse Laport

Jeroen Junte 
Jeroen Junte is freelance journalist, schrijver, curator, moderator en researcher met een focus op design en architectuur. Hij is vaste medewerker bij de Volkskrant, Elle Decoration en Architectuur NL en publiceert regelmatig in internationale magazines als Frame en DAMN. Daarnaast schrijft hij boeken; zijn meest recente publicatie is de eerste design- en architectuurgids van Nederland. Verder heeft hij meerdere reportages voor de Volkskrant geschreven over compact wonen.  

Datum
dinsdag 31 oktober
Aanvang
20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur
Locatie
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Entree
€5,00 (pin), studenten en leden van de CASA-sociëteit gratis