Donderdag 20 maart organiseerde CASA in samenwerking met SteenGoed Benutten (Provincie Gelderland) een avond over het renoveren en transformeren van bestaande schoolgebouwen met Wilma Kempinga van Mevrouw Meijer en Johan Blokland van opZoom architecten. Speciale gasten waren wethouder Nermina Kundic, die onder meer Schoolhuisvesting in portefeuille heeft, en Ger Boonen, lid van het College van Bestuur van de Scholenkoepel voCampus.
Gebouwen vertellen een verhaal. Zeker bij scholen is dit het geval. Behoud van schoolgebouwen door middel van het renoveren of transformeren zorgt ervoor dat deze verhalen niet verloren gaan en draagt bovendien bij aan het verminderen van CO2-uitstoot. Dit is allemaal goed mogelijk met een creatieve manier van ontwerpen, maar hiervoor is een andere werk- en denkwijze nodig. De stichting Mevrouw Meijer helpt scholenbesturen om na te denken over wat er mogelijk is met hun gebouwen. Deze avond liet Wilma Kempinga van Mevrouw Meijer hun aanpak en succesvolle resultaten zien, zoals de prijswinnende renovatie van de Vakschool Nimeto in Utrecht. Vervolgens presenteerde architect Johan Blokland van opZoom Architecten 10 lessen voor een succesvolle transformatie van (school)gebouwen. Hoe kan ontwerpkracht worden ingezet voor slim ruimtegebruik op gebiedsniveau en in participatietrajecten? Naar aanleiding van de presentaties gingen we in gesprek met Arnhems wethouder ‘Schoolhuisvesting’ Nermina Kundic en Ger Boonen, lid van het College van Bestuur van voCampus, die met Mevrouw Meijer het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen gaat vernieuwen.
Foto’s | Rachelle Stoffels Fotografie
Wilma Kempinga (Mevrouw Meijer)
Slopen is niet meer van deze tijd. Kunsthistoricus Wilma Kempinga en architect Tjeerd Wessel zijn de drijvende kracht achter de Stichting Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau dat verbetering van de schoolarchitectuur nastreeft. Een school hoort geen wegwerpgebouw te zijn, vindt Mevrouw Meijer. Schoolgebouwen zijn belangrijk, omdat kinderen er een groot en vormend deel van hun leven doorbrengen. Een school is dus meer dan louter bedrijfshuisvesting. De kwaliteit van het gebouw is van grote maatschappelijke betekenis. Goede architectuur hoort hierbij. Mevrouw Meijer werkt(e) daarom samen met veelal jonge, gedreven architecten en heeft zo meerdere (architectuur)prijzen gewonnen.
Johan Blokland (opZoom architecten)
Betekenis geven aan een plek. Dit is voor architect Johan Blokland, medeoprichter van opZoom, het leidmotief in zijn projecten. Onafhankelijk van schaal en typologie speelt dit bij elk ontwerp. Het verbindt het nieuwe gebouw aan een stad, een straat en een bewoner. Bij de transformatie van een monumentaal gebouw zoekt Johan de betekenis in de historie, die vaak alleen maar dient te worden afgestoft en opgepoetst. Daarnaast voegt hij een nieuwe hedendaagse tijdlaag toe. Prijswinnende projecten als ‘de Boulevard ’en ‘Bouw van Jou’ tonen deze versterkende betekenis.
SteenGoed Benutten (Provincie Gelderland)
Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met SteenGoed Benutten van de Provincie Gelderland. De Provincie Gelderland vindt het belangrijk om gebouwen te behouden, te transformeren en leegstand op te lossen. Dit is uitgewerkt in de aanpak en subsidieregeling SteenGoed Benutten. Kom voor meer info op 20 maart naar CASA!