PODCASA

100 jaar Geitenkamp

Hoera! De Geitenkamp bestaat honderd jaar; op 29 november 1920 ging de bouw op de bult van start. Het resultaat vormt nog altijd letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Arnhems volkswoningbouw. CASA trakteert op een podcast met Twan Peters, auteur van Geitenkamp. Tuindorp bij de stad Arnhem, over deze buitengewone wijk.  Luister de podcast hieronder of via AnchorApple PodcastsBreakerGoogle Podcasts, Pocket Casts, RadioPublic, Soundcloud (downloadbaar) en Spotify

De Geitenkamp vormt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Arnhems volkswoningbouw. De wijk, die tussen 1920 en 1935 werd ontwikkeld, lag aanvankelijk buiten de stad en was daarom ontworpen als een zelfstandig stadsdeel met eigen voorzieningen. Hoewel het oorspronkelijke plan voor deze ‘oostelijke voorstad’ niet kon worden uitgevoerd vanwege de hoogteverschillen, is het resultaat – juist mede door die hoogteverschillen – uniek in Nederland. Niet voor niets geniet de Geitenkamp al sinds 2007 de status van Rijksbeschermd stadsgezicht. De wijk op de bult doet niet onder voor de bergstadjes, die we kennen uit Toscane en Umbrië. En dat in eigen stad! 

Reden genoeg dus om bij dit eeuwfeest stil te staan. Daarom presenteert het Arnhems architectuurcentrum CASA de podcast 100 jaar Geitenkamp. Ton Schulte (CASA) interviewt hierin Twan Peters, auteur van Geitenkamp. Tuindorp bij de stad Arnhem over het ontstaan en de ontwikkeling van dit stadsdeel. Peters, zelf oud-bultbewoner, studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen. Zijn eindscriptie over de architectuur van de Geitenkamp en de ideeën daarachter vormt de basis van dit boek. Met deze podcast wil CASA Arnhemmers enthousiasmeren om dit stuk stad (opnieuw) te ontdekken. Hieronder een routekaart aan de hand waarvan je een korte architectuurwandeling kunt maken langs de gebouwen en locaties die in de podcast genoemd worden.

Om de 100ste verjaardag van de Geitenkamp extra luister bij te zetten – en meteen de podcast onder de aandacht te brengen – heeft de Arnhemse ontwerper en illustrator Karina Dimitriu op verzoek van CASA een fraaie ‘verjaardagskaart’ ontworpen. Dit collectors item met daarop het iconische poortgebouw aan het marktplein zal door de wijk zelf en de rest van de stad worden verspreid. Deze verjaardagskaart is gratis te verkrijgen bij: boekhandel Het Colofon, boekhandel Hijman Ongerijmd, slijterij van Baal, tabaksspeciaalzaak Spekle, ’t hobbyhuis, bloemist Het Gulden Bloemetje, slagerij J. van Egmond en bakker Hilvers Geitenkamp.

Geitenkamp. Tuindorp bij de stad Arnhem vormt deel 36 van de Arnhemse Monumentenreeks, een serie publicaties over Arnhemse architecten, architectuur en stedenbouw die wordt uitgegeven door uitgeverij Matrijs en Stichting Monuscript. Dit deel is nu te koop bij de Arnhemse boekhandels.    

Datum
zondag 29 november
Locatie
Online