Dinsdag 28 november

POST GROWTH CITY

Als afsluiting van de programmareeks Meer Minder keken we dinsdag 28 november met Mike Emmerik (Crimson) naar de stad als geheel: hoe kunnen we – door meer te doen met minder – bouwen aan een duurzame en inclusieve stad? Na zijn presentatie projecteerden we deze visie op de (Arnhemse) praktijk met Mattijs Loor, het nieuwe hoofd van de Academie voor Bouwkunst.

Er bestaat een theorie waarin de stad wordt voorgesteld als een ei: vroeger hardgekookt, later een spiegelei en nu scrambled eggs. Idealiter ziet de stad van de toekomst eruit als de donut. In 2017 publiceerde de Engelse econome Kate Raworth haar boek De donuteconomie waarin zij pleit voor een eerlijk en ecologisch model dat niet langer uitgaat van (wild)groei en (woeker)winsten maar van duurzaamheid en inclusie. Deze vormen ook het uitgangspunt van het onderzoeksproject Post Growth City van BURA Urbanism en Crimson. Wil je een duurzame en eerlijke stad dan moet deze radicaal anders worden georganiseerd en ingericht.  

Tijdens deze meet-up presenteerde Mike Emmerik (Crimson Historians & Urbanists), de resultaten van het onderzoek naar de Post Growth City tot nu toe. Daarna projecteerden we deze visie op de praktijk en de stad Arnhem. Mattijs Loor, sinds september Hoofd van de Master Architectuur aan ArtEZ, toonde voorbeelden uit studentenplannen die de idealen van de Post Growth City illustreren.

Foto’s: Rachelle Stoffels Fotografie

Hoofdspreker Mike Emmerik 

Emmerik is opgeleid als stedenbouwkundige aan de Technische Universiteit Delft en is sinds 2018 partner bij Crimson Historians & Urbanists. Hij is gespecialiseerd in onderzoeks- en ontwerpprojecten op het snijvlak van stedelijke ontwikkeling en beleidsvorming en verbonden aan het College van Rijksadviseurs. Daarnaast is Mike medeoprichter en directeur van de Independent School for the City – een postdoctoraal instituut voor stedelijk onderzoek, ontwikkeling en activisme, geïnitieerd door Crimson samen met ZUS.

Meer Minder 

In 2023 onderzoekt CASA onder het motto Meer Minder hoe we van de nood een deugd kunnen maken. Schaarste als kans, meer met minder. We moeten naar een nieuwe bouwcultuur en dit is het moment. CASA wil een positief perspectief brengen en wat wel mogelijk is wanneer we omdenken. Dat doen we aan de hand van inspirerende visies én concrete voorbeelden die aantonen dat er meer kan met minder. 

Deze programmareeks wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie

Datum
dinsdag 28 november
Aanvang
20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie
NiCo, Coehoornstraat 17 (nabij Arnhem CS)
Entree
€5,00 (bij voorkeur pin), studenten, leden van CASA-sociëteit en Gelrepashouders gratis