Verlangen naar minder

The Incredible Shrinking Man


Hoe kan het minder? Dit liet kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks – op uitnodiging van CASA in samenwerking met Museum Arnhem – tot 10 maart zien in de koepel van Museum Arnhem. Op 9 maart werd de tentoonstelling afgesloten in kleine kring.

Foto’s: Rachelle Stoffels Fotografie

The Incredible Shrinking Man x Meer Minder
In 2023 onderzoekt CASA onder het motto Meer Minder hoe we van de nood een deugd kunnen maken. Want wat als we Less is More in zijn oorspronkelijke, letterlijke betekenis uit de mottenballen halen, herinterpreteren en opnieuw toepassen op onze tijd met al zijn uitdagingen? Het oplossen van de wooncrisis is nu door de acute tekorten binnen de bouw nog veel complexer geworden dan het al was. Laten we van de nood een deugd maken; schaarste leidt ook tot alternatieve oplossingen en daarmee tot innovatie van bouwmateriaal en bouwwijze, maar vooral ook tot besef. Schaarste als kans, meer met minder. CASA wil een positief perspectief brengen in deze donkere tijden door juist te laten zien wat wel mogelijk is wanneer we omdenken. Dat doen we aan de hand van inspirerende visies omdat we die nu nodig hebben én concrete voorbeelden die aantonen dat er meer kan met minder. 

In aansluiting op het thema Meer Minder heeft CASA beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks uitgenodigd om in de koepel van Museum Arnhem een tentoonstelling in te richten. Hendriks agendeert met zijn werk het omdenken naar minder op een positieve en inspirerende manier. Zo verzamelt hij in het kader van zijn project The Incredible Shrinking Man al jaren voorbeelden en verhalen van over de hele wereld die de voordelen van ‘meer minder’ aantonen. Dit bracht hem naar het Japanse eiland Okinawa waar hij kennis maakte met het begrip ‘hara hachi bu’ ofwel ‘eten tot je honger gestild is (80%), niet tot je vol zit (100%)’. Dat is ook de gedachte achter het Hara Hachi Bu-dorp dat Hendriks tijdens de Dutch Design Week presenteerde als experiment voor een samenleving waarin we gewoon tevreden zijn met minder.

“Ik ben nieuwsgierig naar onze afkeer van krimp en ons blinde geloof in groei als oplossing voor onze problemen en maatstaf voor succes en geluk. Op die manier ontzeggen we onszelf als soort nogal wat creatieve mogelijkheden om in balans met onze omgeving te bestaan. The Incredible Shrinking Man is een ongedisciplineerd onderzoek om deze basishouding te ontregelen en een oefening in het verlangen naar minder.”

De expo maakt onderdeel uit van het lopende onderzoek. Hendriks nodigt bezoekers met zijn werk uit te oefenen in het doen van een stap terug. De prenten die tegen de muren staan mogen vrij opnieuw geordend worden om zo te komen tot nieuwe inzichten.

De programmareeks Meer Minder wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. 

Architectuurcentrum CASA
CASA is eind 2003 ontstaan vanuit het lokale Arnhemse architectuurcafé en sindsdien uitgegroeid tot hét platform voor Arnhems stedelijke en landschappelijke ontwikkeling. Een opbouwend-kritische houding en design thinking op het gebied van architectuur, stedenbouw, openbare ruimte en landschapsarchitectuur vormen hierbij het uitgangspunt. Bovendien streeft CASA naar een betere wereld en is onder het motto ‘Think Global, Act Local’ aanjager van urgente thema’s. Deze worden vertaald in een pakkend, publiek programma dat primair gericht is op Arnhem en omgeving. Ga voor meer informatie naar casa-arnhem.nl. 

Museum Arnhem
Kunst kijken in één van de mooist gelegen museumgebouwen van Nederland. Dát kan in Museum Arnhem. Na een grootscheepse verbouwing van vijf jaar kun je sinds mei 2022 weer volop genieten van het museum, boven op de Arnhemse stuwwal en met onder zich de Rijn. Buiten vind je de vernieuwde, gratis toegankelijke beeldentuin. Binnen zijn er het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen te zien. De collectie is bekend door de belangrijkste verzameling magisch- en neorealisten van Nederland en bijzondere hedendaagse- en toegepaste kunst en sieraden. Met werk van bekende namen als Carel Willink en Pyke Koch en jonge kunstenaars als Esiri Erheriene-Essi en Zanele Muholi. Kijk voor een actueel overzicht op www.museumarnhem.nl.

Datum
woensdag 25 januari - vrijdag 10 maart
Locatie
Koepel, Museum Arnhem