The Incredible Shrinking Man in Rozet

The Incredible Shrinking Man in Rozet

Hoe maak je van de nood een deugd? Dat onderzoekt architectuurcentrum CASA onder het motto Meer Minder. Er zijn nogal wat noden in de Nederlandse samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het tekort aan woningen. Maar wat als we van de nood een deugd maken en op een nieuwe manier over problemen nadenken? Schaarste leidt tot alternatieve oplossingen. Maar ook tot bewustwording dat het anders kan, anders moet. Schaarste als kans, meer met minder: less is more. 

CASA nodigde beeldend kunstenaar, ontwerper en onderzoeker Arne Hendriks uit om een presentatie te maken die laat zien dat er meer kan met minder. Zijn project The Incredible Shrinking Man bevat verhalen van over de hele wereld die de voordelen van ‘meer minder’ aantonen. Op het Japanse eiland Okinawa maakte Hendriks kennis met het begrip ‘hara hachi bu’ ofwel ‘eten tot je honger gestild is (80%), niet tot je vol zit (100%)’. Dat is ook de gedachte achter het Hara Hachi Bu-dorp dat Hendriks bedacht voor een samenleving waarin mensen tevreden zijn met minder.

“Ik ben nieuwsgierig naar de afkeer van krimp en het blinde geloof in groei als oplossing voor problemen en maatstaf voor succes en geluk. Op die manier ontzeggen mensen zichzelf creatieve mogelijkheden om in balans met hun omgeving te bestaan. The Incredible Shrinking Man is een oefening in het verlangen naar minder.”

Met de tentoonstelling nodigt Hendriks bezoekers uit om een stapje terug te doen. 

Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem en het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie. 

Datum
dinsdag 22 augustus - vrijdag 29 september
Locatie
Rozet, Kortestraat 16 te Arnhem
Entree
Gratis