Winnaars Willem Diehlprijs 2021

Willem Diehlprijs

Op 28 september werden de winnaars bekend gemaakt van de Willem Diehlprijs 2021, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste restauratie, renovatie, transformatie en herbestemming. Gebouw KB, ontworpen door HofmanDujardin & Schipper Bosch in opdracht van IPKW, is winnaar van vakjuryprijs. Basisschool De Wijzer van NEXIT Architecten in opdracht van Stichting Delta Scholengroep, is met 336 stemmen winnaar van de publieksprijs. 

Volgens de jury is de ruimtelijke kwaliteit van Gebouw KB meer dan bij de overige finalisten een gegeven, ‘maar zelfs een schitterende betonnen kathedraal als deze kan in de verkeerde handen compleet worden verruïneerd’. De jury is onder de indruk van de visie en vasthoudendheid waarmee Schipper Bosch ‘op voorbeeldig tegendraadse wijze’ dit voormalig industriegebied stap voor stap ‘innoveert’, zoals restaureren hier heet. Gebouw KB is een uitmuntend voorbeeld van deze strategie van learning by doing, de kennis die eerder werd opgedaan is hier toegepast, maar bovenal vormt Gebouw KB zelf een schoolvoorbeeld van een renovatie en innovatieve invulling van een monumentaal industriepand en heeft zo een positieve maatschappelijke impact. Lof is er ook voor de Bunkerboerderij en Het Scharnier, ‘beiden stralen een aanstekelijk enthousiasme uit en onderscheiden zich op het gebied van duurzaamheid’. Klik hieronder voor het volledige juryrapport. 

De Willem Diehlprijs is in 2007 door CASA in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met Arnhems architectonische erfgoed te stimuleren. Voorgaande winnaars waren onder meer De Transformatie (2015), Theater a/d Rijn (2017) en Het Gelders Huis (2019). Naast de vakjuryprijs wordt in samenwerking met dagblad De Gelderlander een publieksprijs georganiseerd. Deze ging onder meer naar het St.-Petersgasthuis (2017) en De Boulevard (2019).

Voor deze achtste editie konden projecten worden voorgedragen die zijn opgeleverd in 2019-2020. Een deskundige vakjury, bestaande uit architect Irène Horvers (TeamV Architectuur), stedenbouwkundige Charlotte Ernst (Hof van Cartesius) en architect Peter Koelewijn (Stichting Eusebius) heeft uit deze nominaties een shortlist samengesteld. Deze projecten werden voor de zomer bezocht en beoordeeld. Van 13 september tot en met 27 september kon er worden gestemd voor de publieksprijs. 

Wil je meer weten over de projecten op de shortlist? Bekijk de video hieronder waarin finalisten zichzelf presenteren. 

Bunkerboerderij ZP7AB (Buitenplaats Koningsweg) 
Transformatie van voormalige bunkerboerderij tot particulier woonhuis 
Architect: Atelier Blik  
Opdrachtgever: particulier 
Opgeleverd: 2019

Gebouw KB (Industriepark Kleefse Waard) 
Transformatie van voormalige nylonfabriek tot kantoren
Architect: HofmanDujardin & Schipper Bosch
Opdrachtgever: IPKW
Opgeleverd: 2020

JANS a/d Singel (Jansbuitensingel) 
Transformatie van kantoorpand tot appartementencomplex met werken in de plint
Architect: Hurenkamp Architecten & Adviseurs 
Opdrachtgever: KuiperVastgoed 
Opgeleverd: 2019

Journey Offices (Velperplein) 
Transformatie van de voormalige V&D, van warenhuis tot eigentijds bedrijfsverzamelgebouw 
Architect: HofmanDujardin 
Opdrachtgever: UTOOST
Opgeleverd: 2020

Het Scharnier (Buitenplaats Koningsweg) 
Transformatie van een voormalig militair mensa- en theatercomplex tot woonhuis en projectruimte 
Architect: Niels Olivier Architect 
Opdrachtgever: particulier 
Opgeleverd: 2020

Basisschool De Wijzer (Dalweg) 
Renovatie en uitbreiding van een monumentaal schoolgebouw 
Architect: NEXIT Architecten
Opdrachtgever: Stichting Delta Scholengroep  
Opgeleverd: 2020

VideoDoglah Media Design ©

Datum
dinsdag 28 september