Vakjury- en publieksprijs

Winnaars Heuvelinkprijs 2022

Volgens de jury heeft de architect van het fraaie, op de Wederopbouw geïnspireerde complex aan de Turfstraat de ervaring en het lef om te strijden voor architectuur. Bovendien heeft de architect, aldus de jury, ‘heel goed geluisterd naar de stad, de schoonheid en de pijn’. Het gebouw geeft niet alleen nieuw elan aan een cruciale plek in het hart van Arnhem: het is een monument voor de Wederopbouw. De jury is erg enthousiast over dit project dat niet alleen klopt op alle niveaus, maar bovenal de Wederopbouw viert en deze als het ware teruggeeft aan de stad. Veel lof was er ook voor de hoogstaande architectuur van het Bosgebouw en de maatschappelijke waarde van Elderburen. De Turfstraat scoort op beide aspecten: de combinatie van architectonische kwaliteit en de betekenis voor de stad gaf de doorslag. Lees het volledige juryrapport hieronder.

De Heuvelinkprijs, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw, is in de jaren negentig door de gemeente Arnhem en dagblad de Gelderlander in het leven geroepen om lokale architectuur alsook de interesse daarvoor te stimuleren. Vandaar dat de Heuvelinkprijs, die sinds 2008 wordt georganiseerd door architectuurcentrum CASA, bestaat uit een vakjury- en een publieksprijs. Voorgaande winnaars waren onder meer Rozet (2014), Brasserie De Boerderij (2016), de Parkzaal Musis (2018) en Bartok (2020). De publieksprijs ging in die jaren naar bloemenkiosk De Stek (2014), Arnhem CS (2018), de Driekapper Vosdijk (2018) en Focus Filmtheater (2020). 

Voor deze twaalfde editie konden projecten worden voorgedragen die zijn opgeleverd in 2020 en 2021. De vakjury, bestaande uit architect en BNA-voorzitter Jolijn Valk (Urban Echoes), journalist Mark Hendriks, hoofdredacteur van Blauwe Kamer, tijdschrift voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, en architect en meervoudig winnaar van de Heuvelinkprijs Wilbert de Haan (NEXIT Architecten), heeft uit de nominaties een shortlist geselecteerd. Deze projecten zijn op 15 april bezocht en beoordeeld. Van 21 september tot 6 oktober kon er worden gestemd voor de publieksprijs. 

Wil je meer weten over alle finalisten? Bekijk de video hieronder waarin de finalisten zichzelf presenteren.  

Datum
donderdag 6 oktober