Winnaars Heuvelinkprijs 2024

Winnaars Heuvelinkprijs 2024

Tijdens de Nacht van de Architectuur zijn de winnaars bekend gemaakt van de Heuvelinkprijs, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw. Onder de Radar, ontworpen door Sander van Schaik i.s.m. Robert-Jan de Kort in opdracht van Joris Bak en Astrid Bergman, is de winnaar. De jury is erg onder de indruk van dit toverdoosje, dat klopt van het eerste concept tot het laatste detail. Prisma College, ontworpen door Wiersema Architecten in opdracht van De Onderwijsspecialisten, wint met 481 van de 1632 stemmen de publieksprijs.

Onder de Radar is een van de follies die recent als grande finale van de herontwikkeling op Buitenplaats Koningsweg zijn gerealiseerd. Dit voormalige militaire terrein was tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Fliegerhorst Deelen, een van de grootste Duitse militaire vliegvelden in bezet gebied. Om zelf onder de radar te blijven waren de commandocentra, barakken en vliegtuighangars vermomd als agrarische bebouwing. Camouflage is daarom het toepasselijke thema van de elf follies. Onder de Radar vertaalt dit op geheel eigen wijze; deze A-frame doet door zijn verticale schegvorm meteen denken aan een vliegtuig-vin of ruimteschip. Het ontwerp is geïnspireerd op het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F117 Night Hawk, die door zijn hoekige vormgeving en radar-absorberende zwarte coating moeilijk traceerbaar is voor radarsystemen. Ook binnen waan je je in eerste instantie meer in een machine dan in een vakantiehuisje, zo consequent functioneel industrieel is alles gematerialiseerd. Door de slimme indeling biedt deze machine à habiter ruimte aan vijf personen, maar zorgt ook voor een bijzondere ervaring; het licht komt door het dak tot beneden binnen. Omgekeerd wordt de route naar boven toe steeds lichter en culmineert in een groot dakvenster waardoor je (vanuit bed) naar de boomtoppen en sterren kunt kijken. De jury is erg onder de indruk van dit toverdoosje, dat klopt van het eerste concept tot het laatste detail!  

De Heuvelinkprijs, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw, is in de jaren negentig door de gemeente Arnhem en dagblad de Gelderlander in het leven geroepen om lokale architectuur alsook de interesse daarvoor te stimuleren. Vandaar dat de Heuvelinkprijs, die sinds 2008 wordt georganiseerd door architectuurcentrum CASA, bestaat uit zowel een vakjury- als een publieksprijs. Voorgaande winnaars waren onder meer Rozet (2014), Brasserie De Boerderij (2016), de Parkzaal Musis (2018), Bartok (2020) en het appartementencomplex Turfstraat (2022). De publieksprijs ging in die jaren naar bloemenkiosk De Stek (2014), Arnhem CS (2018), de Driekapper Vosdijk (2018), Focus Filmtheater (2020) en Turfstraat 27 (2022). 

Voor deze dertiende editie konden projecten worden voorgedragen die zijn opgeleverd in 2022-2023. De vakjury, bestaande uit tuin- en landschapsarchitect Joost Emmerik (EMMERIK garden design & research), architect Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio) en architect-stedenbouwkundige Violette Schönberger (FALSEWORK), heeft uit zestien nominaties een shortlist geselecteerd. Op 19 april zijn deze vijf projecten bezocht en aansluitend beoordeeld. Van 21 mei tot en met 5 juni kon er worden gestemd voor de publieksprijs. 

Wil je meer weten over de projecten op de shortlist? Bekijk hieronder de video waarin de finalisten zichzelf presenteren!

Datum
donderdag 6 juni