21 januari 2020

Onder grote publieke belangstelling lanceerde CASA afgelopen dinsdag het nieuwe jaarthema voor 2020. Onder het motto ‘De Gedeelde Stad’ richt CASA zich dit jaar zich op Arnhems stedelijke en sociale tweedeling: wat verdeelt ons en wat hebben we gemeen? Geografisch onderzoeker en publicist Josse de Voogd, bekend van NOS Nederland Kiest, was uitgenodigd om dit jaarthema in te leiden.

Lees meer...

10 december 2019

De verbeelding aan de macht! Als afsluiting van het jaarthema NUTOPIA presenteerde CASA op dinsdag 10 december een nieuwe, utopische visie op de stad. Hoe ziet Arnhem eruit in 2050 wanneer de bevolking is verdubbeld en al deze mensen onderdak zouden moeten krijgen in de bestaande stad? 

Lees meer...

21 november 2019

Make No Little Plans! Op donderdag 21 november presenteerde CASA in het kader van het jaarthema NUTOPIA de lezing ‘Counterweight’ van Job Floris (MONADNOCK). Voor een zaal vol vakgenoten gaf Floris, naast architect ook docent aan verschillende architectuuropleidingen in binnen– en buitenland en voormalig redacteur van OASE, een bevlogen betoog over architectuur als bouwkunst: ‘ruimtelijkheid, schoonheid en verbeeldingskracht, daar gaat het om’.

Lees meer...

29 oktober 2019

Hoe gaat het met de grote projecten in en rond Arnhems centrum?

Zwaaiende kranen en tollende betonmolens, in de Arnhemse binnenstad wordt druk gebouwd. Tegelijkertijd liggen een aantal ambitieuze, beeldbepalende projecten en gebiedsontwikkelingen rond het centrum (schijnbaar) stil. Worden er bergen verzet achter de schermen of zijn het nog vooral papieren plannen? Op dinsdag 29 oktober polste CASA de status van deze grote projecten in een afwisselend actualiteitenprogramma.

Lees meer...

10 september 2019

Wat is de wederopbouw waard?

‘Arnhem, Stalingrad van het Westen’. Verwoesting en woningnood vormden na de Tweede Wereldoorlog het ‘excuus’ voor een grondige herinrichting en uitbreiding van de stad. De geschiedenis lijkt zich te herhalen; we staan nu weer voor een gigantische woningbouwopgave. Bovendien maakt de klimaatcrisis de verduurzaming van onze gebouwde omgeving noodzakelijk. Wat kunnen we leren van de wederopbouw en wat moeten we met het erfgoed uit die tijd?

Lees meer...