Wat is de wederopbouw waard?
Op dinsdag 10 september organiseerde CASA in het kader van 75 jaar Slag om Arnhem een discussieavond over de actuele betekenis van de wederopbouw.

‘Stalingrad van het Westen’; Arnhem gold na de Tweede Wereldoorlog als één van de zwaarst getroffen steden van Nederland. Verwoesting en woningnood vormden toen het ‘excuus’ voor een grondige herinrichting en uitbreiding van de stad. De geschiedenis lijkt zich te herhalen; we staan nu weer voor een gigantische woningbouwopgave. Bovendien maakt de klimaatcrisis de energetische verduurzaming van onze gebouwde omgeving noodzakelijk.

Wat kunnen we leren van de wederopbouw en wat moeten we met het erfgoed uit die tijd? Hoofdspreker Eva ter Braak, herbestemmingsdeskundige bij het Gelders Genootschap, presenteerde het project Een Nieuwe Tijd! Wederopbouw in de Achterhoek waarin deze vragen centraal staan. Vervolgens gingen we met elkaar in gesprek over de waarde van deze architectuurperiode voor onze stad en speelden we de grote Arnhemse wederopbouwquiz!

NUTOPIA! Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het Bauhaus gaat CASA in 2019 op zoek naar experiment, innovatie en idealisme in de architectuur anno nu. 

Foto's: Rachelle Stoffels Fotografie