Ontdek Arnhem

met of zonder gids

Architectuurroutes

CASA biedt architectuur- en stadswandelingen aan voor het publiek. Ook worden wandelingen in opdracht ontwikkeld en groepswandelingen op aanvraag georganiseerd. Of ontdek Arnhem aan de hand van CASA’s Architectuurkaarten.

Amsterdam en Rotterdam hebben de naam, maar stiekem is Arnhem de Architectuurstad van Nederland: in geen enkele andere stad vielen sinds 2010 zo veel prijzen op het gebied van architectuur en stedenbouw: waaronder de Gulden Feniks, de Gouden Piramide in 2013 en in 2015, de Nationale Staalprijs en de European Steel Award voor het Centraal Station en tot driemaal toe het BNA Gebouw van het Jaar! Benieuwd naar wat Arnhem architectonisch te bieden heeft? Op aanvraag CASA verzorgt stadswandelingen voor ruimtelijk professionals en andere geïnteresseerden op maat voor een dag(deel) of zelfs meerdaagse excursie. Voor meer informatie of boekingen neem contact op via info@casa-arnhem.nl

Liever zelfstandig aan de wandel? Ontdek Arnhems architectonische hoogtepunten en bouwgeschiedenis aan de hand van CASA’s Arnhem Architectuurkaarten. Deze reeks beschrijft beknopt de stedenbouwkundige ontwikkeling en voornaamste bouwwerken van de middeleeuwen tot onze eigen tijd. Elke kaart bevat daarnaast een plattegrond die naar eigen inzicht als wandel- of fietsroute gebruikt kan worden. Bovendien vormen ze tezamen een waaier van Arnhems grafisch ontwerptalent. Het Arnhems groen wordt gevierd in CASA’s parkenroute ‘Van Angerenstein tot Zypendaal’. Deze publicaties zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Hijman Ongerijmd, ’t Colofon en de VVV in de Eusbiuskerk.

Aernhem Architectuur tot 1800 (ontwerp: Karina Dimitriu, cartografie: Nicolaas van Geelkercken) 
Arnhem is veel ouder dan haar nieuwerwetse straatbeeld doet vermoeden. Er is weliswaar weinig architectuur uit vroegere eeuwen bewaard gebleven, maar de weinige ‘gave’ gebouwen uit die tijd getuigen van een verleden dat verder teruggaat dan 1800. Deze kaart is gewijd aan ‘antiek’ Arnhem met een inleiding op de vroege ontwikkeling van de stad en architectonische hoogtepunten als het Duivelshuis, St.-Petersgasthuis en Sabelspoort, de Waag, de Walburg en natuurlijk de Eusebiuskerk.

Arnhem Architectuur 1800-1900
(ontwerp & cartografie: Sinds 1416)
In de negentiende eeuw maakte Arnhem een ongekende bloei door. De villastad in het groen trok, mede door de aansluiting op het spoorwegnet, veel welgestelden die zich nestelden aan de Singels en landgoederen rondom de stad. Ook de binnenstad onderging een facelift. Bovendien investeerde de gemeente bewust in de verfraaiing van de stad. Deze kaart beschrijft Arnhems ‘Gouden Eeuw’ en zijn (landschap)architectuur van Singels tot Sonsbeekpark en van Koepelkerk tot Koepelgevangenis. 

Arnhem Architectuur 1900-1945 (ontwerp: Ontwerpers om de Hoek, illustraties: Coert de Boe)
Arnhem ontwikkelde zich in het begin van de twintigste eeuw van ‘Haagje van het Oosten’ tot een woon- en werkstad voor alle klassen. De architectuur uit deze periode is ook zeker klasse! Op deze kaart staan voorbeeldige arbeiderswijken als de Mussenberg en Geitenkamp, moderne monumentale gebouwen als de Heidemij en Dudoks Nederlanden van 1845 en last but not least de beeldbepalende Art Nouveau architectuur uit het oeuvre van Arnhems eigen sterarchitect avant la lettre: Willem Diehl. 

Arnhem Architectuur 1945-1969 (ontwerp: Karina Dimitriu, illustraties & cartografie: Esther Aarts)
Arnhem gold na de Tweede Wereldoorlog als één van de zwaarst getroffen steden van Nederland. In de decennia daarop onderging de stad een ware metamorfose. Men vond immers dat de herbouw ‘veeleer vernieuwing zou moeten inhouden dan herstel’. CASA’s Wederopbouwkaart geeft een overzicht van de pareltjes en monumenten in spé van deze optimistische periode.

Arnhem Architektuur 1970-1999 (ontwerp & cartografie: OK Parking)
De jaren zeventig en tachtig staan wel bekend als de ‘kritiese jaren’ in de Nederlandse architectuur. Kritiek is er inmiddels alom op de ‘vormeloosheid’ van de gebouwen uit die tijd, maar zelfs deze periode heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Arnhem Architektuur 1970-1999 belicht de stedenbouwkundige ontwikkeling en een twaalftal ‘highlights’ waaronder de Blauwe Golven van Peter Struycken, de Blikkenbioscoop, het Nieuwe Velperpoortstation en het KEMA-kantoor van Meyer & Van Schooten.

Arnhem Architectuur 2000-2010 (ontwerp: Accu Ontwerpers)
Arnhem stond in de jaren nul bekend als de stad waar niets van de grond kwam. Torenhoge ambities zorgden voor ‘een diarree aan plannen’ en te weinig focus. Toegegeven, sommige projecten zoals het Rijnboogplan van Manuel de Solà-Morales bleven papieren architectuur, maar ondertussen werden er ook bijzondere gebouwen gerealiseerd. Deze kaart licht er tien uit van Mecanno’s entreepaviljoen voor het Nederlands Openluchtmuseum tot – het toen nog onvoltooide – Arnhem Centraal van UNStudio. 

Voor meer informatie, mogelijkheden en boekingen neem contact op met CASA via info@casa-arnhem.nl of 06 38240191

Architectuurroute voor Voortgezet Onderwijs: Ontdek de Stad
Als je door de stad loopt heb je meestal een doel: winkelen, stappen, sporten, naar een afspraak, wat dan ook. Je bent erop gericht om van A naar B te komen. Waarschijnlijk sta je niet stil bij de gebouwen of het stratenplan. Als je onze architectuurroute hebt gelopen weten we zeker dat dat je Arnhem met andere ogen bekijkt. Misschien ook wel op de dagen dat je gewoon van A naar B gaat.

De architectuurroute Ontdek de Stad is speciaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs en bestaat uit drie bij elkaar horende delen: Oud Arnhem, Vooroorlogs Arnhem en Modern Arnhem. Elke route kun je apart lopen, je kunt ook routes combineren of alleen langs de hoogtepunten lopen. Elke route is in ongeveer een uur te lopen, inclusief opdrachten. De opdrachten kunnen gemaakt worden via de app Tour to Do of op papier. De architectuurroute is in samenwerking met Museum Arnhem ontwikkeld. Het is mogelijk de route uit te breiden met een fotografieworkshop.

Duur: minimaal 1 uur per route
Prijs: € 4,50 per route 
Bestellen via info@casa-arnhem.nl