CASA en het lokale comité van Open Monumentendag organiseren op vrijdag 13 september de Grande Opening van Arnhems Open Monumentendag op Industriepark Kleefse Waard. Onderdeel van dit event is de boekaanbieding van De Kleefse Waard, het nieuwste deel van de Arnhemse Monumentenreeks.
Traditiegetrouw vindt in het tweede weekend van september Open Monumentendag plaats, dat dit jaar in het teken staat van ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’. Op vrijdag 13 september organiseren CASA en Open Monumentendag Arnhem – eveneens traditiegetrouw – de Grande Opening. Dit keer vindt deze plaats op een speciale locatie: we zijn te gast op Industriepark Kleefse Waard. Hoofdspreker is stedenbouwkundige, architectuurhistoricus en Arnhemkenner Wim Lavooij, coauteur van De Weg van de Wederopbouw, die ons meeneemt langs de meer en minder monumentale Wederopbouwarchitectuur in onze regio. Aansluitend duiken we met voormalig PTT-er Peter Driessen in een verborgen en uniek stukje (Arnhemse) geschiedenis: het geheime netwerk van PTT-bunkers tijdens de Koude Oorlog, waarvan de allerlaatste hier in Arnhem staat. Tot slot spelen we een CASA-quiz over verleden, heden en toekomst van Industriepark Kleefse Waard. Deze quiz is de opmaat naar de lancering van het nieuwste deel van de Arnhemse Monumentenreeks publicatie De Kleefse Waard. Industriepark op historische grond in Arnhem. Het eerste exemplaar van deze publicatie zal worden uitgereikt aan wethouder ‘Erfgoed’ Bob Roelofs, die tot slot Arnhems Open Monumentendag zal openen.
Hoofdspreker Wim Lavooij
Wim Lavooij (1951) was na zijn studie bouwkunde aan de TU Delft dertien jaar als stedenbouwkundige werkzaam bij de gemeente Arnhem. Sinds 1991 is hij verbonden aan SAB Adviseurs als adviseur stedenbouw, waar hij al snel tot de directie toetrad. Lavooij raakte door zijn werk bij de gemeente buitengewoon geïnteresseerd in de architectonische en stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. Dit resulteerde in meerdere publicaties waaronder de klassiekers Gebouwd in Arnhem en Twee eeuwen bouwen aan Arnhem (beide 1990) en Arnhem in Beweging. Architectuur en Stedenbouw sinds 1980 (2014). In het bovengenoemde boek De Weg van de Wederopbouw schreef hij het hoofdstuk ‘Arnhem: verbrokkelde plannen, sprankelende architectuur’.
Publicatie Kleefse Waard
De Kleefse Waard ligt bij de splitsing tussen Rijn en IJssel op een strategisch punt dat een toonbeeld is van transities: van landbouw via steenbakkerijen en chemische industrie naar de ontwikkeling van schone energie en nieuwe materialen. Ook het motto Behoud door Ontwikkeling gaat hier zonder meer op: IPKW is een schoolvoorbeeld van de omgang met industrieel erfgoed. De ontwikkeling van dit monumentale fabriekscomplex, de voorgeschiedenis en het heden zijn beschreven in deel 39 van de Arnhemse Monumentenreeks: De Kleefse Waard. Industriepark op historische grond in Arnhem. Deze rijk geïllustreerde publicatie is uiteraard na afloop van het programma te koop!
Open Monumentendag 2024
In Arnhem zijn op 14 en 15 september zo’n veertig monumenten gratis te bezoeken! Voor het volledige programma van deze 38ste editie van Open Monumentendag check: https://www.openmonumentendagarnhem.nl
Let op: Aanmelden kan nog tot vrijdag 6 september 14.00 uur en is verplicht. Mail rsvp@casa-arnhem.nl o.v.v. OMD en vermeld de voor- en achternaam van iedereen die je aanmeldt.